Påsken full med aktiviteter

Det blev mycket hundaktiviteter i påskhelgen som bjöd på fantastiskt väder alla dagarna.
På långfredagen fick Agnes följa med på Goldenklubbens apporteringsträning som höll till i Gårdeby. Vi blev 6 stycken som kom och vi var där i 5 timmar. Innan träning fick alla fyrbenta ett dopp i grusgropen. Sen tränade hundarna en och en och det blev markeringar och linjetag för Agnes som skötte sig jättebra. Sen fick dom hämta apporter i grusgropen. Där var Agnes het och galen. Men när alla var klara fick Agnes komma ut och jag tränade fotgående ner till vattnet med vändningar. Då var det inga problem.
,
Full fart och stor glädje trots värmen.
Min pärla
.
Lördagen tog vi en sväng till skogen med Frida, Agnes och Wiktor. Dom fick gå varsitt viltspår. Frida fick börja. Hon visade tydligt att hon inte var intresserad av att spåra idag. Hon har precis börjat löpa så det är väl orsaken. Sen var det Wiktors tur och efter det Agnes. Spåret var drygt 700 meter och det var en sårlega i spåret som hon markerade. Första delen av spåret gick i buskage och lervälling. Agnes var spårnoga och markerade en sårlega. När vi spårat färdigt och fikat hade Ewa och jag lite fotosession bland sippor i olika färger. Och sen åkte vi för att svalka av hundarna med ett bad. En jättehärlig dag !!!!
.
Agnes, Wiktor och Frida bland dom vackra sipporna.
Cerise sippor har jag aldrig sett tidigare.
Stora tussilago
Rödsippa ut i backarna står...
Agnes fick en vattendirigering efter viltspåret ! Det var uppskattat !!!
.
På påskdagen hade vi hyrt en stuga på Sävsjö Camping för att på dagen därpå vara med på apporteringsträning med Agnes uppfödare Cathrine. Vi var nere på eftermiddagen. Där träffade vi Harriet med halvbrorsan Herkules och Annette med Godis från kull 3. Vi åkte till Sävsjö BK för att träna lite lydnad. Idag fokuserade jag på lfritt följ nära rutan. Det har visat sig att Agnes älskar "rutan" och har världens koll på var den är. Och risken är stor att hon springer till den under fritt följ. Som belöning fick hon givetvis springa till rutan. När vi kom tillbaka till stugan la jag ut ett långt linjetag till Agnes. Ja, då kom Frida fram och var jätteglad och ville vara med. Så hon fick göra samma sak och vilken fart det var på henne då. Passade på att träna lite lydnad med henne när hon var på bästa humöret. Sen tog jag hundarna och gick ner mot vattnet. Agnes höll sig i skinnet.
Agnes favorit moment i lydnaden.
Frida och Agnes vid Sävsjö camping !
Annandag påsk samlades vi klockan 8 vid Årset dit 10 av Cathrines valpköpare hade kommit för att träna. Det var min idé att ha en sån här träff hos henne så att hon inte behöver åka runt till oss alla när vi behöver lite tips och ideér för vidare träning. Vi hade i förväg talat om vad vi behöver träna på. Så det blev inviduell träning och även en del i grupp.
Vi satt och pratade en halvtimme innan Agnes fick börja. Cathrine tycker det är viktigt att dom ska ta det lugnt i början och slutet av träning. Agnes fick enkelmarkeringar och dubbelmarkeringar på längre och längre avstånd. Hon hämtade 12 apporter på raken. Vad vi ville få fram var om hon skulle strula med avlämningar. Men det blev inget strul, utan hon skötte sig utmärkt. Det avfyrades flera skott på avstånd under tiden hon jobbade och det var inte heller några som helst problem. Det Agnes höll på med på jaktinternatet i Sörsjön berodde helt klart på konkurransen med dom 11 hundar som stod på linje. Sen var det dom andras tur som fick träna på markeringar, närsök och dirigeringar med dammy eller vilt.
Agnes var jätteduktiga på enkel- och dubbelmarkeringarna.
Avlämningarna är jag jättenöjd med.
Harriet och Herkules från kull 2.
Vid lunchtid gick vi ner mot sjön där vi grillade. Här fick hundarna också koppla av innan dom skulle börja arbeta. Det kändes så skönt att jobba med en hund som inte var uppe i varv. Dom yngsta hundarna fick börja och dom äldre fick vara passiva. Det gick jättebra. När det var Agnes tur så fick hon hämta fågel med skott på vatten. Hon hämtade in 3 stycken till vattenbrynet. Jag var jättenöjd.
Mia och Jonas med Agnes brorsan Wilmer och lillebror Pigge.
Agnes kommer in med en and.
Lite förvånad var hon allt när det var vilt ute på vattnet.
Ulrika med Emser
Sen körde vi stadga vid vattnet med dom lite äldre hundarna. Agnes var fortfarande jätteduktig.
Vi tränade mer stadga med bara Agnes och skulle locka fram knallningar på vattnet. Efter 3:dje stenen så knallade hon. Agnes tyckte det var jobbigt att vända om och inte få hämta. Vi körde med långlina. Och lina på dammy. När hon knallade fick hon ingen utdelning. Hon blev väldigt trött i huvudet och gick iväg och la sig. Då fick hon hämta dammy i vattnet.
Sarek fick också hämta fågel. Dagen räddad !!!!
.
Åsa och Magnus "dagens bästa skytt och kastare" med Wilda från kull 3 och den lilla söta valpen Zäpo.
.
När vi var klara vid vattnet förflyttade vi oss igen. Några fick markeringar med skott. Då var Agnes helt slut och blev berörd. Vi förflyttade oss så att hon kunde se skytten och då gick det mycket bättre. Vi kastade boll, men det märktes att hon var dötrött. Nu fick vi se det som hände på Goldenspecialen förra året. Hon är känslig vid för mycket skott. Eller i kombination med trötthet och frustration. Vi körde ganska hårt med stadgan vid vattnet och det gjorde att hon blev helt slut i huvudet. Vid 6 tiden åkte vi hem.
Jag är så nöjd med den här dagen. Den var verkligen kanon på alla sätt. Cathrine är så engagerad och försöker hjälpa oss så gott hon kan.  TACK för att du ställer upp för oss !!!

Lydnad och jaktinternat

Innan Bosse och jag for till Kap Verde så var Agnes och jag med på en tävlingslydnadsträning som Ingela ordnat. Vi var totalt 25 stycken som startade från klass 1 - ELIT. När det var vår tur i klass 2 för dold platsläggning blev det lite hastigt. Agnes var lite i gasen och låg kvar, men det kändes lite olustigt. Jag tror hon låg och skaka lite. Och när det var vår tur var hon också taggad. Här kommer dagens protokoll:

Platsläggning 9 Nos, tramp, rullar

Fritt följ 8 Fin sträcka, ss halt, släpper, slarv v halt, fin helt om, fin höger marsch, fin v marsch, släpper, fin språng marsch, ss avslut

Läggande 8 Fin framföring, dk ner, trampar ner, fint avslut.

Inkallning med ställande 5 Bra tempo, dåligt stopp, fint avslut

Rutan 9,5 Nos

Apportering 6 Förare lyfter fötter, Fint ut, bra tag, fint in, står, avslut, tugg

Hopp över hinder 7,5 Nos, extra kommando, studsig, ss avslut

Fjärrdirigering 0 Fint ner, Förare går ej långt, extra kommando, häng sitt

Helhetsintryck 9 Lite tittig

Summa 142,5 poäng

Hon var ovanligt taggad och hon ville absolut inte gå av plan. Hon streta och ville tillbaka. Jag är nöjd då vi fick 10 poäng mer än förra gången. Hoppet kan hon bättre, men det var ovant med agilityhinder. Rutan är jag jättenöjd med. Fjärren skulle jag hoppat om det var en off. tävling. Start är det dags för debut i 2:an.Sen åkte Bosse och jag till Kap Verde för att fira Bosses födelsedag. Agnes fick bo hos Kicki och Lennart i Skärblacka. Och Frida fick bo hos familjen Ahlberg på Lönö. Båda har haft det riktigt bra när vi var borta. Det var första gången som Agnes sov över själv hos Kicki och Lennart. När jag fick höra att det gått jättebra första natten kunde jag koppla av och njuta av vår semester som varit helt underbar.


Sen blev det hårdkörning när vi kom hem. När vi åkte till Lönö för att hämta Frida så var Agnes med och då tog vi chansen att kasta några markeringar med skott. Först var Bosse synlig och sen sköt han då hon inte kunde se, men hon kunde se apporten. Det gick jättebra.

Onsdag och fredag kurs hos Ingela. På fredagen fick vi prova på att ha förbundna ögon vid fritt följ. Spännande och lite läskigt. Sen hade vi fritt följ alla 6 ekipage samtidigt. Det var jättenyttigt. Då skötte sig Agnes riktigt bra. En annorlunda och rolig träning. Jag fick också hjälp med att få Agnes längre ut i hoppet och med fjärrdirigeringen.


På lördagen och söndagen var vi på jaktinternat i Sörjön som Goldenklubben anordnat. Instruktörer var Karina Sellén och Håkan Johanzon från Sörmlands hundskola. Jag och Frida var med i Risebo med samma instruktörer för 6 år sedan så jag visste att dom är bra.

På lördagen började vi med teori. Där vi bl a gick igenom dom 4 viktiga hörnstenarna. Sen gick vi ut för att träna stadga och lydnad. Agnes upptäckte att det fanns vatten en bit nedanför vår hage och det hade hon koll på och därför klarade hon alla störningar med dummysar. Sen satt Håkan ett harskinn i snöre som for förbi 10 dm från tassarna. Sen fick alla hundar sitta bredvid varandra och vi gick på andra sidan om snöret när haren for förbi mellan oss. Alla 10 hundarna satt kvar. Mycket imponerad!!! Sen var det dags för lunch. Anneli Svensson hade lagat biffar, potatis och sås. Jättegott och jättelyxigt!


På eftermiddagen fick vi träna på att gå på linje som en walk-up när det kastades markeringar. Agnes var jätteduktig i början. Men när en del hundar fick hämta apporten då blev det lite för mycket och hon knallade vid ett par tillfällen. Jag skällde på henne, men hon hann att ta den i alla fall och då ville hon inte komma in med den. Tänkte att nu har vi stött på ett problem som vi hade för väldigt länge sen. Och att nu får vi jobba på det en tid framöver. Fast det är ju bra att man stöter på problem när man har chansen att få hjälp med dom. Jag stannade inte kvar med dom andra för vi skulle ut och fira Bosse på kvällen. Det var skönt att få tänka på något annat en stund och få sova i sin egen säng.


På söndagen samlades vi 08:30. Vi tränade dirigering där Håkan kastade och gömde apporter och tennisbollar vid fyra vita pinnar som stod 30 meter från varandra i en kvadrat. Sen fick vi gå på linje mellan dessa målpunker och sen börja skicka hundarna. Tränade på att vända om och visa med handen var apporterna fanns. Sen skickade vi en hund i taget med dirigering och apporterna låg dolda vid varje pinne så att dom skulle använda sin näsa. Under tiden fick vi träna stadga, fotgående och passivitet.


På eftermiddagen fick ett par hundar vara med och visa hur man lär in stoppsignal. Och ett par hundar fick vara med på närsök och hur man lär in det steg för steg. Dagen avslutades med att alla fick gå på jaktstig med markeringar som kastades. Idag skötte sig Agnes riktigt bra. Hon knallade inte någon gång och när hon fick hämta apporter gjorde hon det bra och kom in med dom till mig. Jag har lärt mig massor på dessa två dagar. Verktyg som jag kan plocka fram när jag stöter på problem.

Bilderna nedan är tagna av Annelie Karlsson


Nu ska vi ut och gå på linje....Här tränar vi stadga.Äntligen är det Agnes tur...Agnes hittade en dold tennisboll. Kan det vara därför hon inte ville komma in med den till sin matte....Eller var det konkurrensen bland alla andra hundar...


Här har vi hela gänget !!!! Det var en fantastiskt lärorik helg. Vi hade tur med vädret och fick jättegod mat. Med andra ord TOPPEN !!!!

Jag ser fram emot påsk då vi ska åka till Agnes uppfödare Cathrine och träna apportering tillsammans med några andra valpköpare. Då ska vi träna på det som vi har problem med. Bl a stadga vid vatten, skott och kanske vilthantering. Jag är så glad att hon engagerar sig i sina valpköpare.
Visa fler inlägg