Aya 6 månader

 
Detta charmtroll blir 6 månader idag den 27 maj. Hon kom till oss den 22 februari så hon har alltså varit hos oss i drygt 3 månader. Och på den tiden har vi hunnit med en hel del och vi har kommit underfund med vilken krabat det är som hamnat hos oss. Hon har varit en liten olycksfågel som hade problem med magen första veckan, fått gå i koppel under ett par perioder. Senast i lördags fick vi åka till veterinären får att låta henne spy upp en ankelsocka.
 
Vi har tränat en del småsaker i lydnaden. Gått en fritt följ kurs hos Ingela. Påbörjat en kurs i specialsök på bl a plattform hos Specialhunden. Detta började vi med för att ha en bra aktivitet när Aya skulle vara lugn. Det visade sig vara väldigt roligt !!!!! Vi har haft miljöträning på många olika ställen. Allt som vi lär in tar vi inomhus för att sen flytta ut i trädgården. Hon är jättesugen på att arbeta och vill hellre träna än leka när vi är inomhus. När vi kommer utomhus så finns det mycket dofter och fåglar som är ofta är mer intressanta.

Hon har hunnit jaga en kanin en bra bit på lunchen i Oxelbergen. Men till min förvåning vände hon direkt när jag hade fått tag på visselpipan. Hon har fått bära vilt vid 3 tillfällen och det är inga problem alls. Det har inte varit lätt att få tag på vilt. Men jag hoppas att vi kan få till detta någon gång i månaden.
 
Vi har gått valpkurs för Goldenklubben. Det var toppen. Vi började alltid kursen med att sitta i en ring på våra ryggsäckar och prata och det var också så vi satt innan vi åkte hem. Det uppskattade jag jättemycket. På kursavslutningen träffades vi i skogen. Moa hade gjort som ett litet Working-Test för valpar med fotgående, närsök, sitt-stanna-kvar-hämta-dummy-själv, inkallning och få hämta en dummy. Det var första gången som Aya blev lite taggad. Även fast jag gick iväg en bit bort när dom andra körde med sina valpar så hörs det glada tillrop och visselpipor.
 
Vi har kommit ganska långt med tanke på att hon bara är 6 månader så nu tänker jag fokusera på fotgående och att kunna koppla av. Så nu åker vi till Abborreberg varje kväll det är skapligt väder. Går en promenad sen går vi ner till vattnet och sitter på klipporna och gör ingenting. Första gången hade hon jättesvårt att vara still. Till slut la jag henne i mitt knä och sen la jag mig på rygg och Aya låg på min mage. Hon gjorde inget motstånd utan vi låg så 15-20 minuter. Under tiden kom en familj med 2 små barn och dom började kasta sten i vattnet en liten bit bort. Hon satte upp huvudet och tittade på dom, men brydde sig inte mer än så. Jobbar vi mycket på detta så kan det bli riktigt bra !!!!!
 
Hon har varit på många ställen men första gången vi var hemma hos någon var förra helgen då vi hälsade på Hanna, Benjamin och vårt äldsta barnbarn Melie. Dom var så lugna och sansade med henne så hon kopplade av ganska fort. Men lite bus hann hon ändå med. Hon hämtade Benjamins och Hannas tandborste som låg på badkarskanten. Vet inte om hon tyckte att dom borstat tänderna dåligt på morgonen.
 
Det vi inte hunnit med än är att simma. Antingen har det varit dåligt väder, blåst och regn eller också har vi inte haft tid. Hon har hittills inte visat någon rädsla för något så jag tror inte det blir några problem. Och vill hon inte simma nu så har vi hela sommaren på oss. Sen har vi aldrig provat skott !!!!!

Bild från en av träffarna hos Anncharlotte Bengtsson. Vi var där vid 3 tillfällen för att gå igenom vad vi kan göra när dom är så här små. Det är lyxigt att ha en sådan superduktig instruktör så nära oss.
Vill tacka Sandy för denna underbara hund. Hon förgyller dagarna i ända.
 
 
 
 

Underbar helg trots veterinärbesök i dagarna 2

Efter besöket på Norsholms med Agnes så trodde vi att vi skulle få en avkopplande fredagkväll. Då hittar jag Aya ett par av mina ankelsockor. Hon har tuggat på dom en stund så dom är rejält blöta. Kände att den här gången är dom väldigt goda så jag hinner snabbt ta ut den ena och den andra känner jag i halsen. Aya drar bort huvudet så jag tappar greppet och då sväljer hon den. Jag läste att man kan ge senap i ljummet vatten som ska få dom att spy. Men inte hjälpte det !!!!! Lördag morgon ringer jag till Valla Djursjukhus för råd och undrar om vi bör åka så hon kan få en spruta som gör att dom spyr. Dom säger att vi kan komma men risken finns att den redan hamnat i tarmarna. Jag pratade med Aya´s uppfödare Sandy och som också jobbar på en Smådjursklinik vad hon tyckte. Eftersom Aya inte är fullvuxen än så är hennes tarmar inte fullt utvecklade och risken finns att strumpan fastnar. Vi fick tid 11:00. Hon fick äta supergod mat och därefter fick hon sprutan. Efter 5 minuter spydde hon upp sockan. Så skönt att veta att den kommit ut.
 
Idag var vi på landet. Ewa, Wiktor och Bossman kom och hälsade på. Vi var vid fotbollsplanen en stund där vi fika och hade en mysig pratstund. Dom minsta fick några små övningar. Sen njöt vi av hundarna på tomten. Och vi åt lunch i det fina vädret. Vilken underbar dag !!!!! Tack för att ni kom och förgyllde vår dag !!!!
 
 
Agnes under morgonpromenaden i Abborreberg
 
 
Agnes får jobba lite !!!!!
 
 
Full rulle på Aya "Sockan" !!!!
 
 
Aya får också hämta en apport !!!!!
 
 
Agnes provar den nya fina hundhagen.Eftersom Agnes och Aya inte kan räjsa runt och leka så är den här helt suveränn. Nu har vi också hängnat in vår del av tomten så att den är hälften så stor som tidigare år. Räcker gott och väl till oss.
 
 
Aya verkade inte heller vantrivas i hagen !!!!! Det är blir toppen i sommar !!!!!! Åh, vad jag är nöjd !!!!!!
 
 
Här släpper vi Aya och Wiktor och för att slippa räjs så avdramatiserar vi det hela med lite godissök. Det fungerade mycket bra.
 
Aya försökte få igång honom lite.....
 
 
men det gick inte så bra för Wiktor var tydlig att han inte ville leka. Han visade också att han hellre ville vara hos sin käraste Agens i hundhagen.
 
 
 
Fina Bossman tränar Närsök med sin matte.

Agnes artros är försämrad


Jag har känt på mig att Agnes inte mår riktigt bra sedan 1-2 månader tillbaka. Ibland har hon tappat ena bakbenet, det har kommit små pip då och då och hon är seg på promenader och hon har inte haft samma glädje i träningen som tidigare. Men det är mest i fria följet som jag märker det. Hon har varit loj och det är inte likt henne. Så jag har medvetet inte tränat lika ofta längre. Men igår träffade vi Johanna och Thina på bruksan i Norrköping. Först hade vi lite firande för Ester och Baccus som fyllde 3 år. Annelie och Anncharlotte där en stund och fika. Agnes fick köra alla momenten i eliten utom inkallningen. Fria följet gjorde hon med glädje. Några sneda sättanden. Men mycket bra position och attityd !!!! Följande moment gjorde hon också med bravur !!!! Knallade på hoppet !!!! Men det ser jag som positivt !!!!! Jag hittar på lite galna saker emellanåt som gör att hon blir peppad och lite galen hon med och det gillar jag !!!!!! Rutan, dirigeringen och vittringen så bra !!!!!

Det är 2 1/2 år sedan som Agnes hoppade på 3 ben. Efter en del veterinärsbesök så fick vi till slut reda på att hon har artros i korsryggen samt tåledsartros på baktassarna. Under den vintern simmade vi ett par gånger i veckan och det blev mycket bättre. Hon har fått ha strumpor på sig när det varit mer än 7 minusgrader och det har fungerat bra. Jag tänker alltid på vad det är för underlag där hon ska springa etc. Tränar väldigt sällan på hoppet.
 
Idag åkte vi till Norsholm igen för att träffa Louise och ta nya röntgenbilder. Det visade att tåledsartrosen på baktassarna har förvärrats jämfört med förra gången det togs röntgenbilder. Även artrosen i korsryggen har blivit lite sämre. Hon har dessutom utvecklat spondyloser mellan ländkota 1 till ländkota 3. Nu ska hon behandlas med Metacam under 2 veckor och se om det hjälper och sen ska vi kontakta rehab !!!!!!
 
Det kom väl inte som en chock men jag är ändå ledsen att hon inte mår bra. Man är så van att se henne pigg och glad så det blev så stor förändring på kort tid. Men nu ska jag göra allt för att hon inte ska lida !!!!! Vi måste få ner henne i vikt, ca 3 kg. Det känns inte så roligt att hålla på med lydnadsträningen just nu måste jag säga. Hade ju tänkt att anmäla henne på lydnadstävling och känna av lite var vi står. Jag vet inte om det är slut för alltid med tävlingar för hennes del.

Bilden är tagen av Annelie på Markgärdet !!!!
 


 
Visa fler inlägg