Ancki Strandberg

Viltspår i Danmark och debut i lydnadsklass 2

Förra året började Ewa och jag planera att prova på viltspår i Danmark. Innan vintern kom hann vi inte träna. I år anmälde vi oss till ett prov i april och provet den 15 maj. Provet i april fick vi tacka nej till då vi fortfarande hade snö här. Vi kontaktade en domare i Linköping som gärna ville ställa upp och lägga ett spår i Omberg enligt dom danska reglerna. I danmark har dom nämligen mycket bokskog. Vi åkte till Omberg för några helger sedan med Wiktor, Frida och Agnes. Frida löpte och var inte alls intresserad av att spåra så då kunde jag lämna återbud för hennes del. För Wiktor och Agnes gick det betydligt bättre. Det blev några besök till veterinären för rabiessprutor.

 

Så äntligen förra helgen var det dags att åka. Vi åkte tidigt lördag morgon och resan gick som en dans ner till Helsingborg. Det tog 5 ½ timme med 2 raster på vägen. Vi tog färjan över till Helsingör 2 timmar tidigare än planerat. Och sen var det inte långt kvar till Fredensborgs vandrarhem. När vi tog fika med glass och kaffe kom ösregnet. Vi satt inne i det lilla rummet och lyssnade på åskan och regnet. Sen träffade vi Birgitta Holmberg och hennes man. Birgitta tog ett 1:a pris i Danmark förra året och i anledning av detta var hon var med i ett reportage i Golden Nytt, då hennes hund var den första golden i Sverige som fick fått ett Danskt championat. Tillsammans gick vi till en Italiensk restaurang där vi avnjöt en super god pasta med havets läckerheter. Det blev en trevlig stund med mycket hundprat innan det var dags att försöka sova.

 

På söndagen åkte vi bakom Birgitta och tur var det för det var lite tricksigt att hitta till provplatsen även att det såg lätt ut på kartan. Det var samling 09:00. Det var högtidligt då en man blåste fanfar i jakthorn för att lyckönska oss alla 12 deltagare. Vi var fyra stycken som fick samma domare. Man går tillsammans med domare, spårläggare, mannen med jakthornet och så var det en domaraspirant. Först ut var Ewa och Wiktor. Sen en dansk kille med sin labbe. Det visade sig vara väldigt svårt för hundarna denna dag då det hade kommit 15 mm störtregn precis när dom lagt spåren dagen innan. Blodet hade i princip spolats bort. Jag förstod att det inte skulle få vägen för oss heller då det var min och Agnes tur. Men efter 10 minuters letande i provrutan så bar det iväg. Men vi kom bara 150 meter ut då spåret var borta. Agnes jobbade på och letade och letade och till slut tog hon upp ett annat spår. Domaren sa att vi fått ett tapp och jag tog tillbaka henne där jag trodde att spåret gick och så gjorde vi ett nytt försök. Men Agnes kunde inte hitta spåret. Hon gick samma väg igen. Då sa domaren att jag hade två till försök på mig för att få ett 2:a eller 3:e pris. Men då såg jag att Agnes var trött och förvirrad så jag bröt där. Efter oss var det Pia en dansk tjej som gick med en brun labrador. Dom var borta länge, länge. Men till slut dök dom upp efter 1 timme och 40 minuter. Och hon var den enda som fick ett 1:a pris idag. Ett 3:dje pris delades också ut och resten fick 0 pris. I Danmark lägger dom spåret med spårskor och sätter hjortklöv på hälarna. Dom använder 3 dl färskt hjortblod som dom sprutar på klöven ca var 100 meter. Inte så konstigt att det inte fanns något blod kvar efter 150 meter. Nu kändes det lite snöpligt att ha åkt så långt och betalat så mycket pengar för att bara komma iväg en bit i spåret. Men det var lärorikt och vädrets makter kan vi inte rå över och vi skulle behöva träna mycket mer. Nu vet vi hur vi ska träna och det blir en del planering kring det i framtiden. Vi hade en väldigt trevlig resa. Kan väl inte bli annat med så trevligt sällskap !!!!

Ewa bjöd på en god frukost i det gröna vid Brahe Hus.

Två som inte har en aning om vad deras mattar ska hitta på.

Här gör sig Ewa och Wiktor redo...

När vi väntade på vår tur fick vi träffa denna underbara labradorvalp vars mamma fick sitt Danska Championat.

Agnes som letar upp spårstart i provrutan. En härlig bokskog som går i limegrönt.

På vägen hem stannade vi till vid några av dom vackra danska husen.

 

 

Idag har Agnes och jag debuterat i lydnadsklass 2 i Flen. Vi hade samling 12:30 så vi missade att se Ewa och Wiktor. Vi tyckte att det var synd att låta Agnes sitta i bilen i över 3 timmar för dom startade 09:00. Men dom var kvar när vi kom. Vi är inte klara i den klassen ännu. Bl a så har vi inte fjärrdirigeringen klar. På dom inoff tävlingarna för Ingela har vi fått 130 resp. 142 poäng och idag gick det så här:

 

Platsliggande     10

Fritt följd        7

Läggande        8

Inkallande med ställande  7

Sändande med ställande  10

Apportering     7

Fritt hopp över hinder   8

Fjärrdirigering  0

Helhetsintryck  9

 

Totalt: 152 poäng

 

Jag är nöjd då jag vet att vi ligger mellan 130-150 poäng idag. Men om vi kan öka med 10 poäng på varje tävling så har vi snart ett 1:a pris. Det var ett skämt !!! Fritt följ och hoppet är väl det som jag vet att vi kan bättre. Dom andra poängen är jag jättenöjd med. Nu ser jag fram emot nästa tävling. Det är ju skitkul !!!!

 

Måste berätta att en goldentik på 4 år från Vassruggen tävlade i 2:an idag. Han hade gjort en tävling i lydnadsklass 1 och fick då 200 poäng. Idag fick han också full pott. Så imponerande - Vilket ekipage !!!

Fritt följ

Språng marsch

Rutan 10 poäng !!!!

Vassruggens Unn Sokmimer som fick full pott 200 poäng !